//Інтерв’ю з віце-президентом НФККУ Зауром Мамедовим

Інтерв’ю з віце-президентом НФККУ Зауром Мамедовим

Кор. Шановний сенсею, доцільність та необхідність цього інтерв’ю обумовлена тією непростою ситуацією, яка диктує ті методи та способи ведення спортивної роботи на місцях. Я маю на увазі війну. Але ще до періоду такого «плаваючого» робочого стану я додав би період коронавірусу, весь цей період характеризувався порушенням тих стійких зв’язків, які сформувала Національна Федерація зі своїми членами на місцях. Зараз спостерігаючи за стрічкою подій за участю НФККУ, можна твердо сказати, що жодні зовнішні чинники не вплинули на лідерство Національної Федерації в середовищі кіокушина та східних єдиноборств. Як Ви можете пояснити цей феномен на тлі повного розбрату та розвалу роботи інших федерацій?

ЗМ. Справді, час непростий. Так вийшло, що моє віце-президентство в НФККУ співпало з вищеописаними подіями. Але традиції справжнього кіокушин карате дозволили Федерації, на базі основних принципів вироблених Масутацу Оямою, витримати всі ці випробування. Практично, за цей період, усі намічені цілі були виконані. Певні труднощі були в організації заходів усередині країни, але це з лишком було заповнено участю спортсменів України на міжнародних майданчиках. І цілком закономірним, з урахуванням зусиль, які ми здійснили, результатом стало стабільне друге місце у рейтингу європейських команд. За багато років було вирішено загалом не складне, але важливе питання – екіпірування національної команди, розширили зв’язки з колегами по всьому світу і як найяскравіший результат це заплановане відкриття додзьо у місті Пітсбург (США) сенсеєм Кирилом Леоновим. Безумовно, це знакова подія. Все це стало можливим завдяки реалізації правил передбачених положеннями та наказами Міністерства спорту та молоді України щодо взаємодії з національними федераціями. За підсумками внутрішніх змагань створюється список спортсменів, які можуть представляти Україну на міжнародних стартах. Зазначені спортсмени можуть претендувати на фінансування та екіпірування. Головним бонусом такого підходу є можливість отримати звання майстер спорту, майстер спорту міжнародного класу з кіокушин карате. Тут я хочу зробити акцент – випадково і поза системою зайняте навіть призове місце, не гарантує ті дивіденди про які я говорю, навіть у список національної збірної потраплятимуть лише ті люди, які беруть участь у житті федерації – зборах, змаганнях, методичних семінарах.

Кор. На яких організаційних побудовах ґрунтується Національна Федерація?

ЗМ. Насамперед це правове поле України. НФККУ було засновано понад тридцять років тому і будучи першою федерацією серед східних бойових мистецтв із честю несе прапор першості. Федерація завжди реагувала на зміну в законодавстві та приводило у відповідність свої основні позиції. Наприклад, Міністерство Юстиції України зобов’язало перереєструватися в відокремлені підрозділи всі організації, що входять до Національної Федерації. Ця робота практично була закінчена. Запланована на жовтень місяць звітна вибіркова конференція підведе підсумок цієї роботи всього чотирьохлітнього циклу. На конференції буде заслухано керівників федерації з їхніми звітами про виконану роботу, де основним лейтмотивом буде не виправдувальна риторика, а принцип, хто хоче працювати – знаходить можливості, хто не хоче працювати – знаходить причини. Саме тому завдяки вам і вашому ресурсу я закликаю всіх зацікавлених осіб включиться в роботу з внесення пропозицій щодо покращення роботи НФККУ. Ми якраз і сильні тим, що діємо єдиним фронтом.

Кор. Якщо ми вже торкнулися певної структуризації, то не могли б Ви охарактеризувати площину взаємодії з МКО.

ЗМ. Ця сторона діяльності регулюється положеннями МКО, зокрема тими принципами, які заклав в основу цієї організації Великий Масутацу Ояма. Я не зупинятимуся на питаннях підвищення якості поясів у спортсменів, а трохи зупинюся на взаємодії українських бранч-чіфів та МКО. Зазначений зв’язок регламентується бранч – контрактом, який видається кожному бранч-чіфу із зазначенням напрямку в роботі. Важливим є реєстрація, постійний контакт із Хонбу, участь у міжнародних заходах. Ми маємо наразі підтримку у питанні формування нового загону додзьо – операторів та бранч-чифів.