//ДБР затримало одеського воєнкома

ДБР затримало одеського воєнкома

У Києві затримали колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 188 мільйонів гривень.

Про затримання повідомили Державне бюро розслідувань та Офіс генпрокурора.

У ДБР кажуть, що експосадовець намагався втекти від слідства, при цьому використовував елементи конспірації — змінював номери телефонів, автомобілів, місце розташування тощо.

Активні пошуки тривали два дні. У результаті комплексних оперативно-слідчих заходів колишнього одеського військкома виявили та затримали в Києві.

ДБР наголосило, що проситиме суд залишити підозрюваного під вартою без можливості внесення застави, «враховуючи намагання колишнього військкома сховатися від правосуддя».

У чому його підозрюють?

Експосадовцю оголосили підозри за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • ст. 368-5 — у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави, активів, вартість яких значно перевищує її законні доходи;
  • ч. 5 ст. 407 — у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчиненому в умовах воєнного стану;
  • ч. 4 ст. 409 — в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчиненому в умовах воєнного стану.

Санкції статей передбачають покарання до 10 років позбавлення волі.

Почалося все наприкінці червня, коли журналісти-розслідувачі «Української правди» відшукали в Іспанії маєток та офіс, які належать матері й дружині начальника Одеського обласного ТЦК. Родина Борисова за час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості й автівок на мільйони доларів.

НАЗК дійшло висновку, що Борисов незаконно збагатився на суму у 188 мільйонів гривень. Ця сума є рекордною.

Президент Володимир Зеленський дав доручення Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному «негайно звільнити» з посади Борисова. На Ставці він також доручив створити комісію під керівництвом першого заступника міністра оборони — генерала Олександра Павлюка — разом із правоохоронним блоком та НАЗК для перевірки всіх військкомів у всіх регіонах України.