//У Аравії стартувала зустріч щодо України

У Аравії стартувала зустріч щодо України

У столиці Саудівської Аравії Джидді 5 серпня розпочалася зустріч щодо пошуку шляхів припинення війни в Україні. Участь у ній беруть представники 42 держав.

Про це під час вечірнього відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський.

“Сьогодні черговий активний день для наших міжнародних зусиль. Наша команда працює в Джидді, у Саудівській Аравії, на зустрічі радників лідерів держав щодо Формули миру”, — зазначив він.

Гарант повідомив, що в заході беруть участь понад чотири десятки держав.

“Загалом там представлені 42 країни. Різні континенти, різні політичні підходи до глобальних справ. Але всіх єднає пріоритет міжнародного права. І саме для цього Україна запропонувала Формулу миру. Бо міжнародний порядок, заснований на правилах і порушений російською агресією, має бути відновлений. Дуже важливо, що там, на полях зустрічі в Джидді, відбуваються й двосторонні перемовини з партнерами”, — заявив гарант.

Він подякував українській делегації за її роботу.

“Консолідація світу — це одне з найголовніших завдань. Що більшою буде консолідація світу заради відновлення справедливого миру, то швидше буде покладено край бомбам, ракетам, якими Москва хоче підмінити норми міжнародного права”, — підкреслив Володимир Зеленьский.

Раніше про початок конференції повідомляв The Guardian.

“У Саудівській Аравії розпочалися переговори щодо мирного врегулювання війни Росії в Україні. Україна та її союзники сподіваються, що на зустрічі радників з національної безпеки та інших високопосадовців з близько 40 країн — але не з Росії — цими вихідними буде досягнуто згоди щодо принципів припинення конфлікту”, — йдеться у повідомленні.

Інформацію про старт перемовин також підтвердило видання Al Arabiya із посиланням саудівський державний телеканал Al-Ekhbariya.

Як зауважує видання, форум не передбачає участі Росії, але Кремль заявив, що буде “стежити” за ходом зустрічі.