//НАТО оголосило про призупинення дії ДЗЗСЄ

НАТО оголосило про призупинення дії ДЗЗСЄ

НАТО оголосило про призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), який встановлює обмеження на озброєння для країн-підписантів. Усе через вихід росії з договору.

Про це йдеться в заяві НАТО.

росія «призупинила» свою участь у договорі ще у 2007 році, а у 2015-му, посилаючись на «де-факто» порушення НАТО Договору, оголосила, що «повністю» припиняє свою участь у ньому. 7 листопада 2023 року Міністерство закордонних справ росії заявило, що завершило процедуру виходу з договору.

Своє рішення росія пояснила захистом «корінних інтересів безпеки» рф та заявила, що навіть формальне збереження договору стало «неприйнятним».

У НАТО засудили рішення росії, зазначивши, що та продовжує демонструвати нехтування контролем над озброєннями та підриває міжнародний порядок.

«Визнаючи роль ДЗЗСЄ як наріжного каменя євроатлантичної архітектури безпеки, ситуація, коли країни-члени Альянсу дотримуються Договору, а росія — ні, була б нежиттєздатною. Тому, як наслідок, держави-учасниці Альянсу мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки, скільки це необхідно, відповідно до їхніх прав згідно з міжнародним правом. Це рішення повністю підтримано всіма членами НАТО», — йдеться в заяві.

Зазначимо, Договір про звичайні збройні сили в Європі встановлює обмеження на ключові категорії звичайної військової техніки та передбачає знищення надлишкової зброї. Його було узгоджено та укладено протягом останніх років холодної війни. Договір встановлює однакові межі для кожного блоку (НАТО та Організації Варшавського договору) щодо ключових озброєнь, необхідних для проведення раптових атак і початку широкомасштабних наступальних операцій.