//Литва передала Україні ЗРК NASAMS

Литва передала Україні ЗРК NASAMS

Литва підтвердила, що передала Україні зенітно-ракетні комплекси середньої дальності NASAMS та допоміжне обладнання до них, про що анонсувалося в жовтні.

Про це повідомляється на сайті Міністерства оборони Литви.

У відомстві не вказують кількість переданих NASAMS, але раніше йшлося про дві установки. Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас наголосив, що його країна «твердо дотримуватиметься своїх зобов’язань щодо підтримки України».

«Закуплені Литвою системи запуску ракет NASAMS будуть інтегровані в підрозділи управління вогнем української армії, доповнивши та розширивши оперативні можливості систем NASAMS, подарованих Норвегією та США», — зазначив він.

За його словами, Литва «чує потреби України» і закликає союзників «почути їх також».

Що передувало?

У червні Агентство оборонних ресурсів при литовському Міноборони уклало контракт із норвезькою компанією Kongsberg на закупівлю переданих Україні пускових установок ракет NASAMS. Перед передачею пускових установок українські бійці встигли пройти комплексну підготовку в Норвегії, зокрема курси водіїв та ремонтників.

Разом із пусковими установками NASAMS Литва також передала обладнання, необхідне екіпажам NASAMS. 

Також значний внесок у цей пакет підтримки Литви зробило Міністерство оборони Норвегії, яке додатково передало Україні допоміжне обладнання для систем запуску ракет NASAMS і центрів управління вогнем.

Загалом Литва надала Україні військової підтримки на близько пів мільярда євро. Новий запланований пакет допомоги включає боєприпаси для гранатометів, матеріально-технічну техніку та різне обладнання, необхідне для зими.