//Підліток з Маріуполя повернувся до України

Підліток з Маріуполя повернувся до України

Депортований до росії з окупованого Маріуполя 18-річний Богдан Єрмохін зміг повернутися в Україну.

Про це повідомили керівник Офісу президента Андрій Єрмак та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Зазначається, що повернення відбулося за результатами перемовин з російською стороною в межах затвердженого плану дій президента Володимира Зеленського Bring Kids Back UA.

Допомагали в цьому Офіс Омбудсмена, Катар, ЮНІСЕФ, Посольство України в Білорусі, благодійна організація Orphans Feeding Foundation та українські прикордонники.

«Це був тернистий шлях. Богдан пережив багато, перебуваючи в рф, але попри все він хотів бути вдома!» — зазначив Лубінець.

Нагадаємо, 19 листопада Єрмохіну виповнилося 18 років. Увечері напередодні хлопець прилетів до Білорусі, де зустрівся із сестрою, своєю законною опікункою. Далі вони попрямували до України.

Що передувало?

Депортований підліток із Маріуполя Богдан Єрмохін звернувся до президента Володимира Зеленського і закликав допомогти повернутися до України.

Адвокатка хлопця Катерина Бобровська розповіла, що Богдана в травні 2022 року російські військові вивезли з окупованого Маріуполя разом із 30 іншими дітьми та помістили в російську родину під опіку. В Україні на хлопця чекає сестра, яка є його законною опікункою, але росіяни не відпускають Богдана. У 2022 році хлопець зробив декілька спроб повернутися в Україну самостійно, але всі вони були безрезультатними.

Бобровська розповіла, що зверталася до омбудсменки та дитячої омбудсменки у рф разом із документами про опіку від сестри Богдана. Натомість хлопця викликали на зустріч до дитячої омбудсменки львової-бєлової, де він під примусом та під диктування написав заяву про те, що хоче залишитися в росії до досягнення повноліття. За словами адвокатки, Богдана його лякали направленням до психіатричної лікарні.

російський пропагандистський телеканал «НТВ» також випустив сюжет, у якому Богдан розповів, що не збирається нікуди їхати, хоча «всьому його оточенню надходять погрози».

У листопаді Єрмохін звернувся до президента Володимира Зеленського і закликав допомогти повернутися до України. Після цього Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив про домовленості щодо повернення Богдана на Батьківщину.