//Між ХАМАСом та Ізраїлем перемир’я:

Між ХАМАСом та Ізраїлем перемир’я:

Зранку 24 листопада між палестинським угрупованням ХАМАС та Ізраїлем почалося тимчасове припинення вогню. За цей час має відбутися обмін полоненими та доставлення гуманітарної допомоги для цивільних.

Про це пишуть Reuters та Al Jazeera.

Згідно з домовленостями, «гуманітарна пауза» в Секторі Гази розпочалася о 7:00 за місцевим часом. А першу партію полонених мають звільнити о 16:00.

Загалом ХАМАС має звільнити 50 із понад 240 заручників (переважно ізраїльтян). Своєю чергою Ізраїль звільнить щонайменше 150 палестинських ув’язнених і дозволить доставити до 300 вантажівок із гуманітарною допомогою до Сектору Гази: це паливо, необхідне для генераторів, їжа, медикаменти та інші предмети першої необхідності.

Пауза в бойових діях триватиме чотири дні. Протягом цього часу полонених мінятимуть групами. Обидві сторони першими звільнять жінок і дітей. Ізраїль заявив, що перемир’я буде продовжено на додатковий день за кожних додаткових 10 звільнених заручників.

І ХАМАС, І ЦАХАЛ (армія Ізраїлю) наголосили, що це тимчасове перемир’я, а після короткої паузи бойові дії продовжаться.

«Контроль над північною частиною Сектору Гази є першим кроком довгої війни, і ми готуємося до наступних етапів», — сказав ізраїльський військовий речник Даніель Хагарі.

Як зазначає Reuters, за кілька годин до перемир’я між сторонами ще точилися бої. У двох ізраїльських селах на півдні Сектору Гази завили сирени, попереджаючи про можливий наліт палестинських ракет, однак інформації про наслідки ймовірної атаки не було. Також нібито був відкритий вогонь у Секторі Гази, але жодних ознак втрат не було.

Через приблизно годину-півтори після початку припинення вогню до Сектору Гази з Єгипту заїхали вантажівки з гуманітарною допомогою. Дві вантажівки, що представляють єгипетські організації, мали банери з написом «Разом для людства» та «За наших братів у Газі».