//У віці 100 років помер Генрі Кіссінджер

У віці 100 років помер Генрі Кіссінджер

У віці 100 років помер колишній держсекретар США та радник з національної безпеки Генрі Кіссінджер, один із найвпливовіших і найсуперечливіших дипломатів XX століття.

Про це повідомляють CNN та CBS News.

Кіссінджер помер 29 листопада у своєму будинку в штаті Коннектикут, йдеться в заяві його консалтингової фірми Kissinger Associates. Фірма не назвала причини смерті.

Він став синонімом зовнішньої політики США в 1970-х роках, отримавши Нобелівську премію миру «на знак визнання заслуг у зв’язку з перемир’ям у В’єтнамі». Йому також приписують таємну дипломатію, яка допомогла президенту Річарду Ніксону розморозити відносини з комуністичним Китаєм, про що свідчить візит американського президента до Піднебесної в 1972 році.

Однак Кіссінджера також критикували за бомбардування Камбоджі під час війни у ​​В’єтнамі, що призвело до підйому режиму Червоних кхмерів, і за підтримку державного перевороту проти демократичного уряду в Чилі.

Загалом він був відомий як втілювач у життя «реальної політики» — взаємодії зі світом на основі практичних цілей, а не моральних ідеалів.

У травні 2022 року Кіссінджер радив Україні поступитися росії частиною своєї території. На його думку, Заходу слід змусити Україну прийняти переговори на умовах, які не відповідають її цілям. Він вважав, що лінією розмежування може стати повернення до попереднього статус-кво. 

«Продовження війни далі буде не за свободу України, а за нову війну проти самої росії», — заявив Кіссінджер на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, цитує його Daily Telegraph.

Він також додав, що росія буцімто була важливою частиною Європи протягом 400 років і гарантом європейської структури балансу сил у критичні часи. Тому, на його думку, європейські лідери не повинні випускати з уваги довгострокові відносини з нею, а також ризикувати штовхнути москву на постійний альянс з Китаєм.

Президент Володимир Зеленський розкритикував таку позицію.

«Таке враження, що в пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені», — сказав глава держави у вечірньому відеозверненні 25 травня.

Зеленський нагадав, що в 1938 році, коли Кіссінджеру було 15 років, його родина рятувалася від Голокосту з нацистської Німеччини. За словами українського президента, тоді Кіссінджер «усе чудово розумів».

У вересні 2023 року під час свого візиту до США Зеленський зустрівся з Кіссінджером. Керівник Офісу президента писав, що американський дипломат підтримав вступ України до НАТО.

«До цієї війни я був проти членства України в НАТО, бо побоювався, що це розпочне саме той процес, який ми бачимо зараз. Тепер, коли процес вийшов на такий рівень, ідея нейтральної України в таких умовах вже не має сенсу», — цитував Кіссінджера Єрмак.

Ще деякі факти про Кіссінджера

Кіссінджер, який став натуралізованим громадянином США в 1943 році, повернувся на Батьківщину як армійський перекладач. Він також брав участь в арештах гестапівців і допомагав у звільненні в’язнів з концтабору Ахлем. Був нагороджений «Бронзовою зіркою» за службу у відділі контррозвідки.

Дипломат здобув докторський ступінь у Гарварді. У 1957 році його призначили помічником директора Департаменту уряду Гарвардського університету та Центру міжнародних справ. Він також консультував кілька державних установ, зокрема Державний департамент.

У 1968 році Ніксон обрав Кіссінджера своїм радником з національної безпеки, а під час свого другого терміну призначив його держсекретарем. Кіссінджер став першим, хто обіймав обидві посади одночасно, і зберіг обидва титули після того, як Ніксон пішов у відставку.

Також вважається, що його «човникова дипломатія» допомогла стримати арабо-ізраїльську війну 1973 року.

Після звільнення з уряду в 1977 році Кіссінджер десятиліттями залишався помітним у зовнішньополітичних колах. Навіть у свої 90 років він продовжував публічно оцінювати глобальні події, консультуючи бізнес-клієнтів і приватно консультуючи американських президентів.