//Парламент Болгарії подолав вето на 100 БТРів

Парламент Болгарії подолав вето на 100 БТРів

Національні збори Болгарії 8 грудня проголосували за подолання вето з боку болгарського президента Румена Радєва щодо постачання Україні 100 старих бронетранспортерів.

Про це пише The Sofia Globe.

Також болгарський парламент переважною більшістю голосів проголосував за резолюцію щодо надання Україні додаткової військової допомоги та можливість використання повітряного простору Болгарії для навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Додаткова військова допомога передбачає надання Болгарією Україні несправних, застарілих і надлишкових ракет для протиповітряної оборони. Водночас відбудуться переговори між болгарською стороною та НАТО щодо розміщення ракетних систем Альянсу в Болгарії для зміцнення обороноздатності.

У цій резолюції також ідеться про дозвіл українським піхотним або механізованим ротам чисельністю до 160 солдатів на рік проходити транзитом або перебувати в Болгарії для навчання.

Нагадаємо, президент Болгарії Румен Радєв наклав вето на безплатне передання Україні близько 100 бронетранспортерів із запасів болгарського Міністерства внутрішніх справ, які «просто лежать на складах».

Передання бронетехніки погодили ще влітку, коли прем’єр-міністр Болгарії Николай Денков зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Тоді болгарський прем’єр казав, що ці машини ніколи не використовували в Болгарії, оскільки військові країни навіть не проходили відповідних навчань. За його словами, бронетранспортери «просто лежать на складах» і є «тягарем» для країни.

22 листопада парламент Болгарії ратифікував угоду про безоплатне відправлення техніки, але президент країни наклав на рішення своє вето.

У документі зазначається, що болгарські депутати «недостатньо ознайомлені з конкретними параметрами пожертви», що «унеможливлює об’єктивну оцінку необхідності наданого обладнання».

Радєв каже, що не були враховані ані завдання воєнного часу, покладені на МВС Болгарії, ані потреби управлінь прикордонної поліції та рятувальників.