//Трансляції із Сейму в кінотеатрі

Трансляції із Сейму в кінотеатрі

Прямі трансляції з парламенту Польщі, Сейму, стали хітом. Нещодавно етери засідань на YouTube стали збирати сотні тисяч переглядів, а на деяких — цей показник перевалив за мільйон. Тепер один із головних варшавських кінотеатрів хоче провести показ засідання на великому екрані.

Про це пишуть BBC та Do Rzeczy.

Так, сплеск польського громадського ентузіазму щодо відстеження тонкощів політичного життя стався після виборів у середині жовтня, на яких була рекордна явка — понад 70%.

Попит на перегляд ключових подій Сейму наступного тижня настільки високий, що один із головних варшавських кінотеатрів Kinoteka хоче провести показ у себе.

«У нас найкращі наміри. Ми хочемо популяризувати знання про функціонування найважливіших для держави інституцій, ми хочемо виховувати дуже громадянську поведінку», — сказала представниця відділу маркетингу та дистриб’юції Kinoteka Кароліна Форналь в інтерв’ю Wirtualna Polska.

Запланований показ має відбутися 11 грудня. Цього дня закінчується термін, коли нинішній польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький має представити свій уряд для голосування депутатів про довіру.

Якщо йому не вдасться отримати достатню підтримку, як очікується, парламент затвердить коаліційний уряд на чолі з Дональдом Туском, який має більшість місць у Сеймі.

Представниця Кінотеатру зазначила, що якщо інтерес до сеймових засідань у кінотеатрі збережеться, подібні трансляції можуть з’являтися періодично в майбутньому й охоплюватимуть не одну залу.

На YouTube-каналі польського парламенту вже понад 430 тисяч підписників. Інформаційний центр Сейму подав заявку на отримання «срібної кнопки».

Що передувало?

Президент Польщі Анджей Дуда 13 листопада призначив Матеуша Моравецького прем’єр-міністром і доручив йому сформувати новий уряд та надати пропозицію про вотум довіри. Варто зазначити, що опозиція має більшість у польському Сеймі.

Згодом депутат від «Громадянської коаліції» Марчин Кервінський заявив, що опозиція сформувала уряд кандидата в прем’єр-міністри Туска.