//У Польщі засудили 14 російських шпигунів

У Польщі засудили 14 російських шпигунів

У Польщі винесли вирок 14 іноземцям, зокрема громадянам України, за шпигунство на користь росії. Вони відстежували ешелони з допомогою для України, а також планували їх підірвати.

Про це пише Rzeczpospolita.

Загалом у шпигунстві звинуватили 16 людей, які спочатку зізналися і заявили, що добровільно погодяться на покарання. 14 з них присудили від 1 до 6 років позбавлення волі. Справу двох людей вилучили з окремого провадження через те, що вони відкликали заяву про ухвалення рішення в такому режимі. Їх судитимуть на загальних умовах.

Шпигунську мережу викрили співробітники Агентства внутрішньої безпеки та відділ боротьби з організованою злочинністю Національної прокуратури в Любліні. Спочатку в березні цього року спіймали 9 підозрюваних, потім решту. Основу групи становили українці, до неї входили також двоє студентів з Білорусі та один росіянин — хокеїст, який виступає в команді Сілезії.

За даними слідства, вони встановили щонайменше 6 камер з незалежним джерелом живлення та бездротовим зв’язком із дуже високою роздільною здатністю. Завдяки цьому вони постійно стежили за авіаційним, залізничним та військовим транспортом, маючи намір встановити на них GPS-трекери.

Накази їм віддавав через месенджер Telegram їхній куратор на ім’я Андрій. Вони стосувалися спостереження за критичною інфраструктурою — міжнародним аеропортом у Ясьонці, військово-морським портом у Ґдині, залізничною станцією в Жешуві, пунктами пропуску на кордоні з Україною та ключовими залізничними лініями, якими потягами доправляли зброю та гуманітарну допомогу в Україну.

Також Андрій планував збити з рейок потяг із військовим транспортом у Польщі та Україні — за це він обіцяв 10 тисяч доларів. Він також наказував виконувати такі завдання як підпали будинків та автомобілів, побиття людей і розклеювання листівок із закликом до нападів на українців.

Крім Андрія, завдання також давали люди, які ховаються під ніками Барбадос, Пінк і Мара. Зазвичай за виконання завдань шпигуни отримували таку плату: 5 доларів за розклеювання листівок, 300-400 доларів за встановлення камери й до 10 тисяч доларів за сходження поїзда. Гроші спрямовували на покупку автомобіля, проїзд, оренду квартир. Перекази здійснювали у криптовалюті.