//Александр Стубб – новий президент Фінляндії

Александр Стубб – новий президент Фінляндії

На президентських виборах у Фінляндії переміг Александр Стубб із правоцентристської Національної коаліційної партії. Він відомий своєю проєвропейською позицією та прихильністю до України.

Про перемогу Стубба повідомляють фінський мовник Yle та британське інформаційне агентство Reuters.

Його головний конкурент — Пекка Гаавісто з ліберального «Зеленого союзу» — поступився кількома відсотками голосів. Він визнав поразку і привітав свого опонента.

Розбіжності між Стуббом і Гаавісто у зовнішній політиці були незначними. У вирішальний момент обидва кандидати підтримали важливість членства Фінляндії у НАТО. Найбільш розбіжним питанням був транзит ядерної зброї. Тобто, чи повинна Фінляндія підтримувати стратегію стримування Альянсу настільки, щоб дозволити в разі необхідності проходження своєю територією ядерної зброї.

Кандидати були одностайні щодо присутності іноземних військ у Фінляндії. Стубб сказав, що вважає дуже важливим прибуття солдат НАТО до Фінляндії. За його словами, йшлося б не про базу, а про якийсь підлеглий штат військових. Гаавісто був конкретнішим і виступав за базування підштабу сухопутних військ Північної Європи у Фінляндії.

Обидва кандидати також відповіли, що не будували б зараз двосторонніх відносин із росією.

Видання Helsinki Times характеризує 55-річного політика як відданого прихильника європейської інтеграції. Газета зазначає, що Стубб балансує між «своїм ідеалізмом і нордичним прагматизмом, що відображає його практичний і реалістичний підхід до політичних питань». Політик також виступає за мультикультуралізм, міграцію та глобалізацію.

Yle пише, що Стубб починає президентство як «сильний експерт із зовнішньої політики». За підрахунками самого Стубба, він займається питаннями зовнішньої політики та політики безпеки уже 30 років.

Він був, зокрема, членом Європейського парламенту, членом парламенту, прем’єр-міністром і міністром закордонних справ Фінляндії, а також віцепрезидентом Європейського інвестиційного банку. Крім того, він кілька років працював професором в Університеті ЄС у Флоренції (Італія).

Стубб має ступінь доктора філософії з міжнародних відносин Лондонської школи економіки. Також політик відомий як любитель тріатлону, у якому він регулярно бере участь. За плечима також кілька марафонів.

Одружений з адвокаткою Сюзанною Іннес-Стабб. У пари двоє дорослих дітей, донька та син.