// Парламент ЄС схвалив торговельні пільги

 Парламент ЄС схвалив торговельні пільги

Комітет з міжнародної торгівлі Європейського парламенту схвалив продовження торговельних пільг для України та Молдови до 5 червня 2025 року.

Про це йдеться у заяві Європейського парламенту.

Для України зберегли тимчасове призупинення імпортного мита і квот на експорт аграрної продукції. За таке рішення проголосували 26 депутатів, 10 членів парламенту були проти, а один — утримався. Також там окремо голосували за призупинення сплати мита на імпорт товарів з Молдови ще на рік — таке рішення схвалили 28 депутатів.

Водночас у Європарламенті зазначили, що Комісія зможе повторно ввести тарифи або «вжити будь-яких інших необхідних заходів», якщо виявить, що імпорт конкретних продуктів призведе до ринкових збурень.

Голосування за пропозицію комітету відбудеться під час пленарного засідання наступного тижня.

Нагадаємо, раніше Єврокомісія пропонувала продовжити скасування експортних мит для українських товарів іще на рік. Водночас для експорту деяких товарів пропонували ввести заходи контролю, зокрема для м’яса птиці, яєць і цукру. Якщо імпорт цих продуктів перевищить обсяги 2022-2023 років, то мита на них введуть знову.

За даними Єврокомісії, загальний імпорт ЄС з України за 12 місяців до жовтня 2023 року становив 24,3 млрд євро. У 2021 році він становив 24 млрд євро.

Квоти для України

У червні 2022 року ЄС тимчасово скасував мита на українські товари, щоб підтримати економіку України після повномасштабного російського вторгнення. Також Україна отримала «транспортний безвіз», що відкрило нові можливості для української продукції на європейських ринках. Однак призупинення мит викликало скарги з боку деяких європейських фермерів. 

Як пише RMF FM, польські євродепутати подали низку правок до рішення, аргументуючи це захистом інтересів фермерів. Та їх зрештою не врахували.

Так, євродепутат Марек Бєлка пропонував під час розрахунку обсягів квот на українські яйця, птицю та цукор враховувати 2021 рік, коли сільськогосподарський імпорт з України ще не був таким великим. Єврокомісія запропонувала 2022-2023 роки. 

«Що довший базовий період, то менші квоти, тобто менший імпорт», — пояснював Бєлка.

Польський євродепутат також хотів, щоб «аварійне гальмо», яке може бути застосоване на вимогу навіть однієї країни, поширювалося на всі сільськогосподарські товари, а не лише на ті, на які до війни поширювалися квоти. Наприклад, Польща хоче мати можливість гальмувати імпорт ріпаку.

Та попри це Бєлка перед голосуванням казав, що навіть без своїх правок усе одно проголосує за постанову про лібералізацію торгівлі з Україною, «тому що насамперед винна росія».