//Розвиток ФККУ у 2024 році. Інтерв’ю з президентом ФККУ шиханом Близнюком С.В.

Розвиток ФККУ у 2024 році. Інтерв’ю з президентом ФККУ шиханом Близнюком С.В.

Кореспондент: Як вплинуло початок року на діяльність Федерації ФККУ?

СБ: Ми не брали часу на розгон. Справедливо визнати, що життя федерації у 2024 році було стимульоване подіями на спортивних та адміністративних аренах наприкінці минулого року. Маю на увазі звітно-виборну конференцію, чемпіонат Європи та чемпіонат світу. Саме ці події визначили тон і поставили високу планку, що стало хорошим стимулом для початку роботи у 2024 році. Перш за все, у організаційному плані, це збільшення кількості окремих підрозділів і, як наслідок, успішна організація та проведення чемпіонатів міста Києва (сенсей Мартинов) та чемпіонату Рівненської області (семпай Скоропацький). Так що старт вийшов вдалим.

Кореспондент: А що чекає нас у найближчий час?

СБ: Через три тижні в Дніпрі планується проведення чемпіонату України у всіх вікових категоріях. Маючи повну інформацію про підготовку цього заходу, слід зауважити, що головний суддя змагань бранч-чиф Заур Мамедов готує щось захоплююче. Наприклад, кількість кубків така, що практично залишитися без нагороди неможливо. Високу оцінку отримала і інша атрибутика, включаючи нагородні медалі, від Міністерства спорту України. Одним словом, очікується дуже якісний та, як завжди, чудово організований захід.

Кореспондент: Є кілька питань, які хотілося б обговорити у режимі експрес-відповідей.

СБ: Без проблем.

Кореспондент: Як, на вашу думку, краще взаємодіяти між тренером та батьками учнів?

СБ: Це дуже актуальне питання. Відразу скажу, що мої симпатії на боці батьків, оскільки вони є основними фінансовими артеріями, які живлять національну федерації, обласні федерації та клуби. Якщо є нормальна взаємодія та правильне бачення роботи, починаючи від низових ланок, то позитивний результат є очевидним. Я розумію батьків, чиї діти, наприклад, беруть участь у змаганнях, організованих дилетантськими напрямками за бажанням тренера. Не тільки те, що участь у таких змаганнях не приносить нічого позитивного, включаючи не отримання спортивних нагород. Але є ще й більш неприємні наслідки – травми. Такі безсистемні “старти” не дають можливості спортсменам позиціонувати себе як представників єдиної національної федерації. А розпилення уваги на різноманітні дилетантські освітні заходи лиє воду на їх млин. Тому деяким інструкторам потрібно уважніше ставитися до правил НФККУ та не використовувати батьків і своїх вихованців як розмінну монету у нерозумних спортивних змаганнях.

Кореспондент: У календарі ІКО ми бачимо дуже багато проведених та запланованих спортивних зборів. Як це буде виглядати в цьому році в Україні?

СБ: Зовсім очевидно, що на цей процес будуть впливати зовнішні фактори – війна на першому місці. Але федерація розглядає можливість проведення зборів за участю українських фахівців без залучення іноземців. Ви пам’ятаєте фантастичний тур Шихана Кацухіто Горая в минулому році по території України та організацію одноденних зборів у Києві, Дніпрі, Одесі. На засіданні президії ми провели серйозну розмову на цю тему, і всім стало очевидно, що навіть враховуючи можливості внутрішнього ринку спортивних послуг, наші фахівці повністю конкурентоздатні. Подумайте самі, зараз у активній фазі спортивного життєвого тонусу є мінімум п’ять майстрів спорту міжнародного класу. Як не використовувати цей потенціал? Зокрема, многократні чемпіони та призери чемпіонатів Європи з ката конкурентоздатні на європейському татамі, а третє місце в груповому ката на останньому чемпіонаті Європи у Будапешті збірної Одеської області лише підтверджує високий потенціал наших спортсменів у цьому сегменті. Окремо варто відзначити ведучого українського файтера – киянина Андрія Меженського. Який протягом тривалого часу після ітогових виступів в своїй ваговій категорії міцно закріпився у трійці найсильніших європейських абсолютників. Саме він і Павло Вінниченко були відібрані Хонбу для участі у Чемпіонаті Світу в Токіо. Як не використовувати такий потенціал?

Кореспондент: Станіслав Васильович, викликає великий інтерес інтерпретація визначення “відокремленого підрозділу”. Не могли б Ви сказати кілька слів про їх функціонування у складі НФККУ.

СБ. Я вас розчарую. Саме в цій ситуації нема чого інтерпретувати. Законодавчому полі України, Міністерством Юстиції запроваджено поняття “відокремлений підрозділ” досить давно. Визначено зміст, цілі, завдання, які перед ними стоять. Успішно реалізується практика адаптації зазначених утворень у структурі ФККУ. На сьогоднішній день у нашій федерації найбільша кількість відокремлених підрозділів у порівнянні з іншими профільними федераціями. Це процес динамічний і основна його мета не “поставити на царство”, а дати можливість молодим, амбітним і грамотним керівникам реалізувати не лише свої амбіції, а й зробити максимальний внесок у розвиток національної та міжнародних федерацій. Процес освіти та становлення досить демократичний. Насамперед у ньому беруть участь представники на місцях. Максимально скорочується маневр балаканини. Є річний цикл і є результати участі окремих відокремлених підрозділів у заходах – внутрішніх чемпіонатах України, чемпіонатах Європи та світу, зборах, методичних та суддівських семінарах ось складові на яких ґрунтується будь-який відокремлений підрозділ. Скажу більше, технологія роботи відокремлених підрозділів є такою. Керівник відокремленого підрозділа на підставі перерахованих вище критеріїв отримує право укласти на один рік договір зі спорткомітетом на довіреній йому території. За підсумками року підбиватиметься результати роботи та відповідним чином продовжують або анулюється контракт зі спорткомітетом. Звучить трохи формалізовано, але національна федерація має оцінювати роботу з реальних здобутків, тим більше такий договір передбачає фінансування з боку держави наших відокремлених підрозділів. А це вже державний підхід, серйозна відповідальність. Наприклад на чемпіонаті міста Києва, що пройшов менш ніж місяць тому, спорткомітет столиці допоміг виділенням коштів на придбання нагородної атрибутики на більш ніж суттєву суму. Ось зміст та зміст поняття відокремлених підрозділів.

Кореспондент: Дякую за чіткі відповіді на запитання наших читачів.