//Весна, а попереду літо: Зустріч з президентом НФККУ шиханом Близнюком С.В.

Весна, а попереду літо: Зустріч з президентом НФККУ шиханом Близнюком С.В.

Кореспондент: Після нашого спілкування, з’явилося чимало питань, оскільки отримана інформація зацікавила багатьох. Бажаємо отримати деякі пояснення. Перш за все, це стосується відокремлених підрозділів (ВП).

СВ: В деякій мірі, можливо, я повторююся. ВП є одиницею спортивного управлінського кластера, прийнятого для спортивних організацій Міністерством Юстиції. Багато хто запитує, як бути, якщо в одному регіоні є декілька ВП. Насправді проблем немає, з цієї кількості виділяється найбільш успішний і масштабований ВП, його керівнику делегуються права на укладення договору спільної діяльності з відповідним рівнем державного спортивного управління – облспорткомітетом, міськспорткомітетом або районною спорткомісією. Взаємодія та допомога у спортивній роботі здійснюється миттєво. Приклад. У місті Києві на початку року було укладено договір про спільну діяльність, і через місяць було авансовано 70 тисяч гривень на проведення чемпіонату міста Києва. Була надана чудова нагородна символіка і дотримано основний принцип – виховання здорового підростаючого покоління. Змагання пройшли відмінно і всі учасники висловили величезну подяку організаторам і управлінню спорту міста Києва.

Кореспондент: А якщо немає договору, а є ВП і він бажає взяти участь у чемпіонаті України?

СВ: Тут ще простіше. Участь у чемпіонаті України буде адаптована шляхом подання заявки від цього ВП. Проте я б рекомендував все ж укласти договір, виходячи з перерахованих переваг, які вони можуть отримати. Додам ще, окрім заявки встановленого зразка слід мати на увазі і інше: відсутність договору зі спорткомітетом, хлопці, які зайняли призові місця, не зможуть мати заслужені регалії, визначені правилами отримання звань і розрядів.

Кореспондент: А щодо участі у таких “міжусобчиках”, де немає навіть ВП, а рівень організації нижче табуретки?

СВ: Ви праві, крім травматизму та втрати часу і коштів, необхідних для транспортування їх та участі, ні спортсмени, ні тренери нічого корисного не отримують. Тому участь у цих змаганнях, як мінімум, безглузда. Є правила ІКО, яке говорить, якщо до вас звернулися люди, які захотіли взяти участь у змаганнях Істинного кіокушину, прийміть їх, покажіть глибину та зміст подій і створіть умови для виникнення для них бажання стати членами ІКО. Інших варіантів немає.

Кореспондент: Чи не виникне узурпація влади та можливостей на рівні ВП, які вже уклали договір?

СВ: Гарне питання. Саме правильний підхід забезпечить спокій і укладення договорів з іншими керівниками, якщо попередні не справляться зі своєю роботою. Існують кілька фільтрів для цього рішення в цьому напрямку, що уникатимуть будь-яких зловживань. Навіть мінімальні призначення на посаду керівника ВП відбуваються шляхом обговорення особистих якостей і здатностей працювати в кіокушині. Проте це ще не все: термін дії такого контракту між ВП і спорткомітетом обмежений одним роком, з можливістю навіть протягом року вирішити питання щодо неефективного керівника. На мою думку, це достатній фільтр для підтримки роботи ВП на високому рівні.

Кореспондент: Як потрапити в збірну України спортсменам?

СВ: Шановні друзі, лише за спортивним принципом. Збірники України потенційно претендують на певні блага, зокрема, проїзд на змагання, отримання спортивного одягу, виплату добових, оплату місць проживання. На жаль, не олімпійські види спорту фінансуються за залишковим принципом. Але і тут бувають приємні винятки. Я не хочу теоретизувати і зверну вашу увагу на приклад київської команди, яка на чемпіонат України, запланований у Дніпрі 13-14 квітня, всі фінансові витрати, пов’язані з поїздкою, отримає від спорткомітету міста Києва. Але у вашому питанні я чую голоси не тільки тих, хто за класичною схемою потрапить до збірної команди. Є склад делегації, який, до речі, затверджується Міністерством спорту України і є документом для допуску на міжнародні старти ЧЄ, ЧМ. Так що баланс у цьому питанні враховує всі нюанси, і головне – їх виконувати без будь-якої упередженості та напруження.

Кореспондент: Велике спасибі за інтерв’ю!