//Як кремлівські боти поширюють фейки

Як кремлівські боти поширюють фейки

Кремлівська мережа ботів поширює в соцмережах псевдожурналістські статті про те, що за терактом у підмосковному ТРЦ Crocus City Hall У підмосковному Красногорську в ТЦ сталась стрілянина — 12 людей загинули, понад 50 поранені стоять США, Україна, секретне британське розвідувальне управління MI6 і загалом колективний Захід. А інформація Штатів про відповідальність терористичної організації «Ісламська держава» — фейк.

Це встановив проект блокировщик ботов / antibot4navalny, передає The Insider.

Найімовірніше, такі матеріали поширює мережа ботів Doppelgänger, яку також називають RRN. Статті поширюють з фейкових сайтів ЗМІ або з сайтів — клонів деяких відомих видань, як-от: spiegel.ltd; grenzezank.com; hauynescherben.net; meisterurian.io; onnam.life і багатьох інших.

Мережа використовує шаблон «боти двох рівнів»: одні розміщують у себе контент, інші масово репостять його у соцмережі X (Twitter) у коментарях до чужих публікацій, часто на зовсім сторонню тематику. Наприклад, під постом про футбольний матч.

За даними Meta, за спам-атакою стоять IT-компанії «Национальные технологии» і «Агентство социального проектирования» (АСП), що знаходяться під санкціями Євросоюзу. Кінцевим власником ТОВ «Национальные технологии» є державна корпорація «Ростех».

Також боти просували сайт EuroBRICS, який має доведені звʼязки з підрозділом психологічних операцій збройних сил рф (в/ч 54777). Раніше ЄС запровадив пакет санкцій проти учасників кампанії з маніпулювання цифровою інформацією, зокрема й проти «Национальные технологии», АСП та кількох офіцерів тієї самої в/ч 54777.

Такі матеріали поширюють англійською, німецькою, арабською, іспанською, італійською, польською, французькою мовами та івритом. Низку мов ця мережа використовує вперше — ймовірно, розповсюдження кремлівської пропаганди дедалі більше поширюють на західну аудиторію.

Клон німецького видання Der Spiegel опублікував матеріал під назвою «Легалізований тероризм. Теракт у Росії ставить питання про співпрацю України з ісламістськими терористичними угрупованнями».

Кремлівські наративи мережа поширює не лише на клонах відомих ЗМІ. Є у Doppelgänger і власні сайти, що виглядають як звичайні новинні видання, як-от сайт Il Correspondente, який пише італійською. У матеріалі про теракт у «Крокусі» під заголовком «Терор повертається до Москви» йдеться, що «Київський режим несе пряму відповідальність за різанину в Крокусі. Україна стала глобальним центром вербування та підготовки терористів із боку США та Великої Британії».

В іншому матеріалі на фейковому онлайн-виданні Grenzezank ідеться про те, що за терактом нібито стоять США та Україна, оскільки «терористи поводилися як навчені солдати та використовували військову тактику, властиву найманцям», а після стрілянини попрямували у бік України (про це раніше казали російські силовики).

Ще одне з фальшивих видань мережі ботів — Haüyne Schreben пише, що нібито Захід навмисно поширює «фейкові новини» про те, що за атакою стоїть ІДІЛ.

«Найдивовижніше — це реакція Заходу на те, що відбувається. Не висловлюючи співчуттів, британська влада майже відразу після теракту заявила, що Україна не причетна до різанини у «Крокусі». Київ, своєю чергою, почав активно поширювати інформацію про причетність бойовиків ІДІЛ до вибухів та розстрілу мирних жителів, не надавши жодних доказів. The New York Times опублікувала фейкову заяву терористів «Ісламської держави», де вони стверджували, що є організаторами теракту, але використали шаблон, який «Ісламська держава» не використовувала вже кілька років», — йдеться у статті.

Тієї ж ночі (з 23 на 24 березня), коли різними мовами просувався наратив про винних у теракті Україну та Захід, боти також поширювали на українську аудиторію матеріали з черговою агітацією до вуличних акцій — у публікаціях людей закликають вимагати від української влади ротації/демобілізації у ЗСУ.