//Інтерв’ю з Президентом ФККУ Близнюком Станіславом Васильовичем: Досягнення та Плани Українського Кіокушина на 2024 рік

Інтерв’ю з Президентом ФККУ Близнюком Станіславом Васильовичем: Досягнення та Плани Українського Кіокушина на 2024 рік

Кореспондент порталу «superkarate.ua» Зуйс Розенблат проінтерв’ював Президента ФККУ шихана Станіслава Васильовича Близнюка щодо питань діяльності організації та подій в українському кіокушині.

З.Р. Ваші оцінки закінчення першого півріччя 2024 року

С.Б. Перша половина поточного року, як і очікувалось, пройшла досить насичено, незважаючи на загальну складну ситуацію в країні через агресію Росії. Дуже важливо, що всі заплановані заходи пройшли вчасно без збоїв. Цьому, безумовно, сприяла злагоджена робота новообраної президії і плановий підхід в організації окремих підрозділів ФККУ на місцях. Незважаючи на очевидні труднощі, зазначена робота дала про себе знати – на завершившомуся Чемпіонаті Європи у Варні українська збірна вкотре увійшла до трійки найсильніших команд Європи, завоювавши понад п’ятдесят медалей різного ґатунку. Це реальні результати роботи на місцях і реалізації тісної співпраці зі спорткомітетами на різних рівнях. Рішення питань розширення числа окремих підрозділів стало наріжним каменем у такому якісному зростанні як підвищення спортивної майстерності. І це позначилося на зростанні числа майстрів спорту та майстрів спорту міжнародного класу в кіокушин карате. Такого якісного стрибка ми очікували і я впевнений, ця тенденція збережеться. Особливо приємно, що ці процеси торкнулися не тільки традиційних центрів розвитку українського кіокушина – Києва, Дніпра, Одеси, але й конкурентних, стійких у своєму розвитку регіонів, до яких приєднуються Рівне, Полтава, Миколаїв, Львів. Таке якісне зростання вселяє оптимізм і впевненість у правильному шляху розвитку організації в цілому і, що дуже важливо, як складової частини Міжнародної та Європейської організацій, де голос і можливості України стають все більш чутними. Також хотілося б відзначити одну важливу особливість. Заходи, які проводилися протягом півріччя, були не тільки прекрасними спортивними форумами, але й мали чудовий методичний характер. Чемпіонат України в Дніпрі, методичні збори в Одесі, Києві, Рівному були важливими віхами в систематизації нових тенденцій у кіокушині, почерпнутих на базі минулого в листопаді в Японії 13 абсолютного чемпіонату світу, де було представлено все нове, що було внесено в кіокушин за період, що передував чемпіонату. Навіть національний чемпіонат перетворювався не на звичайні змагання, а давав можливість учасникам, і в першу чергу тренерському складу, збагатитися глибокими знаннями в області методики та техніки. Прекрасна атмосфера сприяла розкутості спілкування, благо організатор змагань сенсей Мамедов створив для цього всі умови. Потім це все закріплювалося і поглиблювалося на зазначених вище методичних семінарах. Істотний якісний прорив відбувся в суддівстві, де лідерську роль продемонстрував голова суддівської колегії сенсей Бабеуш. Так що без сумнівів минуле півріччя показало не тільки зрослий потенціал українських спортсменів і тренерів, а й виявилося вивіреним шляхом до подальшого зростання всіх компонентів кіокушина.

З.Р. Які плани на друге півріччя?

С.Б. В першу чергу не втрачати набраний темп. Безумовно, є певний, якісно новий драйв у роботі. Зараз готуються нові заходи у повній відповідності з запитами учасників процесу. Семпай Межинський, багаторазовий призер чемпіонатів Європи і учасник світових першостей, готує цікавий методичний семінар на основі свого досвіду і кращих прикладів топових бійців світового кіокушина. Заплановано семпайем Скоропадським методичний збір у Буковелі, спрямований на вдосконалення психологічної стійкості при насиченому графіку і великих обсягах навантажень у тренувальному процесі. Прекрасні новаторські ідеї, як у першому, так і в другому випадках, варті всілякого заохочення. Я завжди говорив, що в даний час український кіокушин не тільки увійшов у топ Європи, але й за своїм якісним підходом може відповісти на будь-які виклики у всіх номінаціях – у групових ката наш квартет тримає лідерство протягом останнього десятиліття, з боїв пройшов шлях до вершини і закріпившись на ній, не поступається лідерством протягом останніх п’яти років. Це чи не свідчення того, що за належного інтересу цей напрямок продовжить також успішно розвиватися. Ну а та кількість наших чемпіонів і призерів у куміте лише підтверджує той факт, що талановита молодь готова підтримати напрацювання досвідчених бійців. Тому давайте все ж всупереч класичному прислів’ю будемо шукати і знаходити пророків у своєму вітчизні. Це не виключає і продовження тісної співпраці з провідними фахівцями МКО. Плануються проведення зборів і семінарів під їх керівництвом. Ми запрошені на всі семінари, що проводяться в Європі цього літа. Ніяких обмежень для участі з боку організаторів не буде, це вони мені твердо пообіцяли. Потім внутрішні старти – чемпіонати в регіонах і найважливіший старт осені – Кубок України в Дніпрі. Ну і, звичайно, чемпіонат Європи в Польщі.

З.Р. Нещодавно Ви зустрічалися з керівником міжнародного комітету МКО шиханом Кацухіто Гораєм.

С.Б. Так, дійсно, ця зустріч була.

З.Р. Чи могли б Ви поділитися загальними враженнями від спілкування з таким потужним методистом міжнародного кіокушина.

С.Б. Говорили про багато що, але що стосується українського кіокушина, я висловив вище – повна підтримка всіх починань і безальтернативна участь у всіх наших заходах, що потребують присутності міжнародних фахівців. Це не декларація, а продовження тієї підтримки, яку спостерігало все кіокушиновське співтовариство рік тому, коли шихан Кацухіто Горай здійснив абсолютно безпрецедентний візит до нас, відвідавши Київ, Дніпро, Одесу і вдихнув упевненість і підняв твердість духу наших бійців. Ну а про результати я сказав вище. Отримав високу оцінку графік проведення заходів незважаючи на об’єктивні труднощі. Все це бачить і цінує центральне Хонбу. Початок півріччя ознаменує абсолютний чемпіонат у Києві, що стане першим відбором на чемпіонат Європи і проводимий у окремому форматі, але в ті ж терміни командний кубок світу в Польщі. Зараз вирішується питання про склади команд континентів. Можливо, і наш спортсмен отримає запрошення на участь у команді Кубка, що представляє Європу на кубку світу. Формула наступна:

  1. Усі абсолютчики.
  2. Склад команди складається з чотирьох осіб. Двоє дорослих, юніор і юнак.
  3. Команди представляють усі регіони, де представлено МКО.

Попереджуючи Ваше запитання, збірна Росії там буде відсутня.

З.Р. Дякую за інтерв’ю.

С.Б. Ос!