//Угорщинa за вступ України до ЄС

Угорщинa за вступ України до ЄС

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна підтримує початок переговорів щодо вступу України до ЄС, оскільки Київ задовольнив вимоги Будапешта щодо прав угорської нацменшини у Закарпатті.

Про це глава угорського МЗС написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Угорщина із самого початку наполягала на тому, що повага до прав національних меншин має бути передумовою для будь-якого подальшого прогресу української євроінтеграції.

«Ми чітко дали зрозуміти, що наполягаємо на відновленні прав меншин зберігати свою національну ідентичність, користуватися рідною мовою та навчатися рідною мовою. Після запеклих дебатів у Брюсселі було досягнуто домовленості: всі угорські умови були включені в рамковий документ для переговорів з Україною», — написав Сіярто.

Посадовець підсумував, що тепер Україна «повинна повернути угорцям Закарпаття права, відібрані у них за останні роки».

Нагадаємо, 7 червня Єврокомісія надала позитивну оцінку євроінтеграційному прогресу України та підтримала початок переговорів про вступ до ЄС. Того самого дня посли ЄС мали ухвалити рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до блоку, однак із запереченнями виступила Угорщина.

Для подальшої євроінтеграції України, потрібно було ухвалити закон про національні меншини. Це і сталося у листопаді 2023 року — президент України Володимир Зеленський підписав відповідний закон №9610. Цей документ регулює права національних меншин, зокрема:

  • визначається, хто такі національні меншини;
  • дозволяється використання мов нацменшин у рекламі, під час різних заходів, у медіа, під час надання допомоги тощо;
  • школярам-представникам нацменшин видаватимуть безплатні підручники;
  • розроблятиметься методологія використання мов нацменшин у певних регіонах;
  • уточнюється порядок визначення населених пунктів, у яких більшість жителів — представники нацменшини.

Водночас у документі зазначається, що права та свободи нацменшин можуть бути обмежені відповідно до закону в інтересах національної безпеки, для забезпечення територіальної цілісності та громадського порядку, запобігання заворушенням чи злочинам, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод інших людей, якщо таке обмеження є необхідним у демократичному суспільстві.

Утім, Угорщина навіть після прийняття цього закону погрожувала заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, стверджуючи, що заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Там нарікали, що мовне законодавство в Україні зобов’язує національні меншини (не лише угорську) отримувати щонайменше 70% освіти українською мовою.

У Брюсселі підозрювали, що Угорщина шантажує Україну для отримання субсидій.

Ще в листопаді 2023-го президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, щоби просунутися на шляху до вступу в Євросоюз.

А 14 грудня Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу України та Молдови. Але Україна ще мала виконати 4 додаткові рекомендації, зазначені у Пакеті розширення ЄС від 8 листопада 2023 року. Формальний початок переговорів про вступ до ЄС починається після того, як Єврокомісія запропонує переговорну рамку, а Європейська Рада її затвердить.

Початок переговорів одночасно з іншою країною не гарантує їхнього завершення в той самий час, оскільки темп перемовин залежить від швидкості реформ та узгодження із законодавством ЄС у кожній країні.