МОК відмовився відсторонити росіян

/ /
МОК відмовився відсторонити росіян
/

Міжнародні експерти з прав людини Global Rights Compliance (GRC) оприлюднили нові докази, які свідчать про те, що понад дві третини російських спортсменів, які візьмуть участь в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі наступного тижня, порушили “Принципи участі” МОК у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Про це йдеться в пресрелізі GRC, передає Цензор.НЕТ.

Докази, оприлюднені сьогодні міжнародною правозахисною організацією Global Rights Compliance, включають ретельне розслідування з відкритих джерел (OSINT) щодо 57 російських і білоруських спортсменів, яких МОК оголосив 8 червня 2024 року допущеними до участі в Олімпійських іграх 2024 року в якості “індивідуальних нейтральних спортсменів”.

Читайте також на “Цензор.НЕТ”: Більшість російських і білоруських спортсменів, яким дозволено брати участь в Олімпійських іграх у Парижі, підтримують війну, – Bloomberg

Ці спортсмени отримали право на участь в Олімпійських іграх за результатами оцінки, проведеної Групою з розгляду відповідності індивідуальних нейтральних спортсменів (AINERP) при МОК, яка перевірила спортсменів відповідно до “Принципів участі”, затверджених МОК у грудні 2023 року. Принципи забороняють участь атлетам з Росії та/або Білорусі, які підтримують війну в Україні, в тому числі через засоби масової інформації та в соціальних мережах, або тих спортсменів, які укладали контракти з російськими та білоруськими військовими чи силовими структурами, які сприяють незаконному вторгненню Росії.

У документації, що стосується виконання правил участі окремих спортсменів з російськими або білоруськими паспортами, зазначено, що “у разі будь-якого порушення” принципів, МОК “вживатиме необхідних заходів і накладатиме необхідні санкції, які можуть включати дискваліфікацію особи на відповідних змаганнях”.

Читайте також на “Цензор.НЕТ”: Україна звернулася до МОК з доказами підтримки війни російськими атлетами, кваліфікованими на Олімпійські ігри

33 з 59 російських і білоруських спортсменів, визнаних МОК такими, що мають право на участь у змаганнях, прийняли запрошення. Досьє, оприлюднене організацією Global Rights Compliance, показує, що понад дві третини (67%) російських спортсменів, які прийняли запрошення, і понад третина (44%) білоруських спортсменів, порушили “Принципи участі” та не можуть бути допущені до Олімпіади.

Серед російських спортсменів, які фігурують у досьє, є велосипедистка Альона Іванчєнка, яка порушила правила, поставивши “вподобайку” під низкою публікацій в соціальних мережах на підтримку війни, включаючи пости, що ставлять під сумнів право України на існування, та пости на підтримку анексії Донецька і Луганська.

Тенісистка Альона Вєсніна також порушила правила, вподобавши пости про так звані “військові подвиги” російських солдатів, які вбивають українців, а також пости із зображенням символу агресії Росії – “Z”.

До складу білоруського контингенту входить веслувальник, молодший сержант Збройних сил Білорусі Євгеній Залатий, а також плавчиня Анастасія Шкурдай, яка є представником Спортивного комітету Збройних сил Білорусі.

“GRC неодноразово зверталися з доказами цих порушень до Міжнародного олімпійського комітету з проханням не допустити до участі росіян та білорусів, які підтримують російську війну в Україні. Втім МОК спочатку відповів, що перевіряє всіх учасників, а на подальші листи перестав відповідати та не вжив жодних заходів, щоб заборонити участь в Олімпіаді порушників власних правил. Незважаючи на те, що GRC надала переконливі докази порушень, МОК не відмовився виконувати власні зобов’язання”, – наголосили правозахисники.

Читайте також на “Цензор.НЕТ”: Україну на Олімпіаді-2024 представлять 140 спортсменів. Це найменша кількість в історії, – Гутцайт

“Допускаючи спортсменів, які підтримують незаконне і жорстоке вторгнення Росії в Україну, МОК фактично демонструє, що одна держава може насильницьким способом вторгнутися в іншу суверенну та незалежну державу і все одно має вітатися на світовій арені”, – констатували в організації.

У Global Rights Compliance нагадали, що з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року Росія вбила понад 450 українських спортсменів.

Читайте також на “Цензор.НЕТ”: Оприлюднено склад збірної України для участі в Олімпіаді-2024. ІНФОГРАФІКА

“Сьогодні Global Rights Compliance публічно закликає МОК дотримуватися своїх зобов’язань щодо ретельної перевірки всіх нейтральних учаників і позбавити права участі всіх спортсменів, які порушили “Принципи участі”, до початку Олімпійських ігор 26 липня 2024 року та не допустити до Олімпіади в Парижі росіян та білорусів, які підтримують російську війну проти України”, – закликали правозахисники.

Вейн Джордаш КС, президент Global Rights Compliance, сказав: “Ці Олімпійські ігри повинні стати для МОК можливістю підтвердити і продемонструвати свою повагу до власної політики в галузі прав людини, яка повинна ґрунтуватися на принципах миру, стабільності та всебічному дотриманні прав людини.

МОК закриває очі на участь російських та білоруських спортсменів, які продемонстрували свою підтримку незаконному вторгненню Росії в Україну.

Якщо заявленою метою МОК є “Побудова кращого світу через спорт”, то МОК повинен вжити заходів, щоб продемонструвати, що він – і пов’язані з ним компанії – роблять більше, ніж просто на словах дотримуються етики та прав людини для всіх”.

Читайте також на “Цензор.НЕТ”: МОК допустив на Олімпійські ігри-2024 25 “нейтральних” спортсменів із РФ та Білорусі

Джеремі Піцці, юридичний радник Global Rights Compliance, зазначив: “МОК стверджував, що Принципи участі є найкращим можливим рішенням для реагування на вторгнення Росії в Україну, керуючись при цьому інтересами спортсменів. За умови правильного застосування, ці правила могли б зробити саме це. Однак МОК, на жаль, не виконав свій обов’язок щодо їхнього сумлінного застосування”. Джерело: https://censor.net/ua/n3500428

Схожі  новини