//Готель «Україна» продали

Готель «Україна» продали

Фонд державного майна 18 вересня провів аукціон з приватизації готелю «Україна» в центрі Києва. Переможцем торгів стало ТОВ «Ола Файн» Максима Кріппи.

Про це йдеться в системі «Прозорро.Продажі» та повідомленні Фонду державного майна України (ФДМУ).

Чотиризірковий готель «Україна» має 14 поверхів, 363 номери, 6 конференц-залів, ресторан, паркувальний майданчик та інші зручності для гостей.

Стартова ціна була 1,05 мільярда гривень. Переможець підвищив її до 2,5 мільярда гривень. 

На торгах було ще два конкуренти — ТОВ «Житомирський меблевий комбінат»  Вадима Григор’єва та ТОВ «Аларіт-Пром» Сергія Сподіна. Вони запропонували 1,46 мільярда гривень та 1,16 мільярда гривень відповідно. 

За умовами приватизації, переможець аукціону має 30 робочих днів, аби сплатити запропоновану ним вартість. Також він повинен зберегти основний вид діяльності підприємства, протягом шести місяців сплатити борги із заробітної плати та перед бюджетом, а також погасити прострочену кредиторську заборгованість. Окрім того, покупець не може звільняти працівників впродовж шести місяців. 

Готель «Україна» — перший об’єкт з великої приватизації з початку повномасштабної війни. Кошти від приватизації йдуть до державного бюджету. 

У Фонді держмайна додали, що далі планують провести онлайн-аукціони з приватизації АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ТОВ «Аерок» та ТОВ «Демурінський ГЗК».

За даними YouControl, бенефіціаром компанії переможця — ТОВ «Ола Файн» — є підприємець Максим Кріппа.

Як пише Forbes, це вже не перший готель Кріппи. У 2020 році він купив готель «Дніпро» на вул. Хрещатик у Києві у Фонду держмайна України, у 2023 році — заміський комплекс із віллою, кількома гостьовими будиночками, спа-центром, рестораном і готелем на території в Конча-Заспі у Фонду гарантування вкладів.

Також Максим Кріппа придбав компанію-розробника гри S.T.A.L.K.E.R. — GSC Game World.