//Голову НБУ визнали головою ЦБ року

Голову НБУ визнали головою ЦБ року

Андрій Пишний отримав нагороду “Голова центрального банку” за підсумками премії Central Banking Awards 2024. Цю нагороду вручає Central Banking (https://www.centralbanking.com/awards/7960955/governor-of-the-year-andriy-pyshnyy) профільне видання, яке читають у більш ніж ста центральних банків світу.

Видання відзначило ряд перемог Нацбанку протягом 2023 року, серед них:

Збереження довіри до національної валюти. Зменшення інфляція – з 26,6% до 5,1%, Зростання резервів до – 40,5 млрд дол. Успішний перейти до режиму керованої гнучкості курсу.Початок циклу зниження облікової ставки влітку минулого року. З липня ставку було знижено на 10 в. п.: з 25% до 15%.

Боротьба НБУ з тіньовими схемами, зростання податкових надходжень від гемблінгу в 2023 році: у 14 разів порівняно з 2022 роком та в 51 раз – порівняно з 2021

У 2023 році запозичення внутрішнього боргового ринку зросли більш ніж удвічі до 566 млрд грн. Зросла роль НБУ в посиленні міжнародної фінансової підтримки України. І тут видання відзначає один момент:

“Говорячи конфіденційно, високопосадовці кажуть, що Пишний виявився дуже ефективним у налагодженні відносин НБУ з українськими установами та зовнішніми донорами”

Одним з найбільших викликів були російські удари по енергоінфраструктурі. Регулятор забезпечив безперервну роботу банківської системи. Йдеться про запровадження проєкту POWER BANKING, що дав можливість банкам безперебійно надавати послуги населенню в умовах блекаутів.

Дуже добре, що світова спільнота визначає досягнення українських посадовців, це матиме однозначний позитивний вплив на міжнародний імідж України. Ще краще те, що Пишний розуміє і відзначає що значний внесок у цю нагороду доклала якісна взаємодія та спільні з урядом рішення, адже це не просто особиста нагорода, це визнання професійності всієї інституції.