Голову НБУ визнали головою ЦБ року

/ /
Голову НБУ визнали головою ЦБ року
/

Андрій Пишний отримав нагороду “Голова центрального банку” за підсумками премії Central Banking Awards 2024. Цю нагороду вручає Central Banking (https://www.centralbanking.com/awards/7960955/governor-of-the-year-andriy-pyshnyy) профільне видання, яке читають у більш ніж ста центральних банків світу.

Видання відзначило ряд перемог Нацбанку протягом 2023 року, серед них:

Збереження довіри до національної валюти. Зменшення інфляція – з 26,6% до 5,1%, Зростання резервів до – 40,5 млрд дол. Успішний перейти до режиму керованої гнучкості курсу.Початок циклу зниження облікової ставки влітку минулого року. З липня ставку було знижено на 10 в. п.: з 25% до 15%.

Боротьба НБУ з тіньовими схемами, зростання податкових надходжень від гемблінгу в 2023 році: у 14 разів порівняно з 2022 роком та в 51 раз – порівняно з 2021

У 2023 році запозичення внутрішнього боргового ринку зросли більш ніж удвічі до 566 млрд грн. Зросла роль НБУ в посиленні міжнародної фінансової підтримки України. І тут видання відзначає один момент:

“Говорячи конфіденційно, високопосадовці кажуть, що Пишний виявився дуже ефективним у налагодженні відносин НБУ з українськими установами та зовнішніми донорами”

Одним з найбільших викликів були російські удари по енергоінфраструктурі. Регулятор забезпечив безперервну роботу банківської системи. Йдеться про запровадження проєкту POWER BANKING, що дав можливість банкам безперебійно надавати послуги населенню в умовах блекаутів.

Дуже добре, що світова спільнота визначає досягнення українських посадовців, це матиме однозначний позитивний вплив на міжнародний імідж України. Ще краще те, що Пишний розуміє і відзначає що значний внесок у цю нагороду доклала якісна взаємодія та спільні з урядом рішення, адже це не просто особиста нагорода, це визнання професійності всієї інституції.

Схожі  новини